Enamik köögist alguse saavatest tulekahjudest on seotud toidu järelevalveta jätmisega.
Sellepärast on oluline meeles pidada järgmisi põhitõdesi
- Söögi valmistamise ajal viibi alati köögis.
- Ära lahku kunagi kodust, kui toit on pliidil või ahjus valmimas.
- Kui valmistad mõnd pikka aega valmivat rooga – näiteks ahjupraadi või kooki, kasuta taimerit mis lülitab küttekeha õigeaegselt välja. Võid kasutada ka munakella või mobiiltelefoni meelespead, mis annab helinaga märku toidu valmimisest; ka sel juhul ole köögi läheduses.
Sageli juhtub õnnetusi ka pannil süttinud õli või rasvaga. Kui nii on juhtunud, siis:
- lülita pliit välja (puupliidil lohista anum kuumalt alalt eemale);
- pane anumale kaas peale või kustuta leegid F klassi tulekustuti või tuletekiga;
- oota kuni temperatuur on anumas piisavalt langenud ja leeke uuesti ei teki.
ÄRA IIALGI KUSTUTA ÕLI VÕI RASVA VEEGA. SEE TEKITAB PLAHVATUSE JA PAISKAB TULE KÕIKJALE LAIALI.